De vijf talen van liefde test

Vogelaar T&C logo

De Vijf talen van de liefde

“Soms lijkt het of ik veel liefde geef maar dat mijn partner dit helemaal niet ziet.”

Herken je dit? Dat je op een bepaalde manier verwachtingen koestert van je geliefde maar dat hij of zij dit helemaal niet lijkt aan te voelen? Bijvoorbeeld; zij wil dat hij vaker een compliment geeft maar hij vindt dat hij bij het doen van de boodschappen al genoeg laat zien dat hij van haar houdt. Volgens Dr. Gary Chapman is het geheim van een goede relatie dat je in staat bent om je liefde te betuigen aan je partner op een manier die je partner begrijpt. Hij noemt dit communiceren met de vijf talen van de liefde.

  1. Positieve woorden. Als dit jouw liefdestaal is, wil je niets liever dan complimenten horen. Het horen van de woorden ‘ik hou van je’ of ‘wat zie je er goed uit’ is erg belangrijk voor je. Beledigingen kunnen je gebroken achterlaten en dit zal je niet snel vergeten.
  2. Tijd en aandacht. Als je deze liefdestaal spreekt, wil je de onverdeelde aandacht. Een avond bij de open haard met een wijntje is het toppunt van geluk. De aanwezigheid van je partner is essentieel, maar dan moet hij er ook écht zijn: hij moet – bij wijze van spreken – alles uit zijn handen laten vallen om er voor jou te zijn. Niet opletten, afspraken uitstellen en niet luisteren valt beslist niet in goede aarde.
  3. Cadeautjes geven/ krijgen. Dit is geen uiting van materialisme. De spreker van deze taal geniet vooral van het feit dat je attent bent en van de inspanning die getoond wordt om aan een heel persoonlijk cadeau te komen. Het gebaar bewijst dat de ontvanger gewaardeerd wordt. Een gemiste verjaardag of een inderhaast gekocht cadeau is funest.
  4. Hulpvaardigheid/diensten. Kan stofzuigen een uiting van liefde zijn? Absoluut! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdestaal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die hij/zij het liefste hoort zijn: ‘Wacht, laat mij dat maar even doen’. Luiheid, beloften niet nakomen en hem/haar nog meer werk bezorgen, zal je niet in dank worden afgenomen.
  5. Lichamelijke aanraking. Dit gaat niet alleen over seks. Sommige mensen raken anderen vaker aan en hebben ook meer behoefte aan een knuffel, een schouder om op uit te huilen, hand in hand lopen, ….. Je fysieke aanwezigheid en toegankelijkheid zijn cruciaal, terwijl verwaarlozing of misbruik onvergeeflijk is.

Wat is jouw taal van de liefde? En die van je partner? Doe de test!

De vragen vijf talen van de liefde. Een test

Ben je benieuwd wat jouw liefdestaal is? Wil je ook je partner beter begrijpen? Maak dan allebei deze relatie test. Neem rustig de tijd maar denk niet te lang na. Bedenk tijdens de test dat het gaat over het contact met je geliefde.
Beoordeel elke stelling van helemaal niet waar tot helemaal waar.

Vijf talen van liefde

“Soms lijkt het of ik veel liefde geef maar dat mijn partner dit helemaal niet ziet.”

Stap 1 van 6